Digitala strömbrytare
Vi lever ju trots allt i en digitaliserad värld men ändock lever vi kvar i stenåldern på vissa områden. När det kommer till strömbrytare och elcentraler kan man tycka att vi borde ha kommit längre. Brytarna som finns idag är mekaniska – något Manetos Labs tyckte var märkligt när man tog isär några vanliga brytare. Det ledde till utvecklingen av elektroniska brytare. Fördelen är att de bryter strömmen mycket snabbare än tidigare, som i sin tur även innebär en större säkerhet. Strömmen kan brytas på nanosekunder och dessutom kan den sköta fler uppgifter än att bara bryta ström. Bland annat kan den visa mängden ström som hushållets olika apparater drar, och även kommunicera trådlöst till molnet via en gateway. Information som kan sedan bearbetas, lagras och avläsas via en app i en smartphone.
Potentialen för digitala brytare är stor. På Manetos Labs tror man även att produkten är intressant för energibolag:
– Alla går och duschar exakt samma klockslag. Genom smarta brytare kan till exempel element slås av när belastningen är som störst. Då får man en smart lastbalansering, berättar Charlotta Holmquist, operativ chef på Manetos Labs.
Manetos Labs har som målsättning att brytarna ska användas för att styra, mäta och kommunicera med samtliga anslutna apparater i hemmet. I dagsläget finns bara prototyper som används i tester och vid demonstrationer. Man har även sökt flera patent som väntar på godkännande. Läs mer på www.manetos.com/sv/manetos-labs/