Byggolyckor ur ett genusperspektiv

Kvinnor mår sämre - men män dör. Så kan man sammanfatta arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) syn på olycks- och sjukstatistiken på Sveriges arbetsplatser.  – Den bilden av manlighet kopplad till styrka och att vara osårbar - är det något som påverkar risktagande som kan leda till dödolyckor? säger hon.
Byggolyckor ur ett genusperspektiv

 

Namnlöst-1

Ylva Johansson vill nu att Arbetsmiljöverket ska tillsätta en utredning för att titta på kopplingen mellan kön och arbetsplatsolyckor. Det finns två anledningar till detta: 2014 var ett år där trenden med minskade dödsolyckor på byggarbetsplatserna avstannade. Samtidigt släppte Arbetsmiljöverket resultaten från projektet “Kvinnors arbetsmiljö”. Den visar att kön har betydelse när arbete organiseras och att kvinnor och män utsätts för olika typer av arbetsmiljörisker.
“Föreställningar om kön påverkar inte bara kvinnor i negativ bemärkelse utan skapar också förväntningar om män utifrån förväntningar om styrka och osårbarhet.” skriver Arbetsmiljöverket på sin hemsida.

Som DMH har skrivit om tidigare är män totalt överrepresenterade när det gäller dödsolyckor på jobbet. Även om det låter som att Arbetsmiljöverkets nya uppdrag fokuserar på kvinnor vill inte Ylva Johansson se det på det sättet. Hon väljer att tala om nollvision – för alla.
– Människor ska inte dö på jobbet. Vi tar fram en nollvision mot dödsolyckor, och då måste vi vända på alla stenar och titta på många olika perspektiv, säger hon till Aftonbladet.

SKRIVEN AV
Per Wallin
Reporter, fotograf och redaktör på DMH
Journalist från Västerås med bland annat ett Mongol Rally på meritlistan. Nästa mål är att äta världens största geléråtta (cirka åtta kilo). Skriver om bygg- och hantverksbranschen i stort, i väntan på genombrottet som Harlequin-författare. Tar gärna emot tips från er på per.wallin@dmh.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *