Atlas Copco lanserar snabbladdare för bygg- och anläggningsbranschen
Antalet elbilar växer i omfattning inom bygg- och anläggningsbranschen. Nu lanserar Atlas Copco en snabbladdare, Z Charger, som kan kombineras med valfri modell av energilagringssystemet ZenergiZe.
Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 21 procent av Sveriges totala växthusgaser (enligt Boverket för år 2020) och nödvändigheten av att fortsatt minska utsläppen är stor.
Samtidigt växer intresset för hur man säkerställer tillgången till el för projekten tillsammans med energilager.
Här kommer Atlas Copco och deras nya robusta snabbladdare, Z Charger, in i bilden. Denna lösning kan förse projekt med el och laddning utan utsläpp samt ge möjlighet till såväl permanenta och tillfälliga, höga effektuttag.
– Trenden är tydlig med ökad efterfrågan av klimatsmarta maskiner i bygg- och anläggningsbranschen. Många av byggherrarna behöver säkerställa tillgången till laddning av eldrivna byggmaskiner samtidigt som elnätet är begränsat. Här fyller vår lösning med Z Charger snabbladdare tillsammans med ZenergiZe energilager ett tydligt behov, säger Fredrik Ålund, Business Line Manager på Atlas Copco Power Technique Nordic i ett pressutskick.
TRE OLIKA MODELLER
Z Charger är enkel att transportera och erbjuder en effekt på 160 kW. Den är byggd för tuffa miljöer och kan kopplas direkt till nätet, helt fristående, alternativt kopplas upp mot Atlas Copcos energilager ZenergiZe som erbjuder tillgång till el, som har laddats i litiumjonbatterier. Här kan också nämnas att energilagren kan laddas när belastningen på nätet är som lägst, exempelvis på natten men också med hjälp av solpaneler eller annan förnybar energi.
Z Charger är utrustad med en skyddande ram runt själva laddstationen samt med CCS2-handske. Lägg därtill dubbla laddkablar för enkel access för laddning.
Totalt består ZenergiZe-serien av tre olika modeller med stort spann och olika kapacitet, som går under namnen ZBE, ZBP och ZBC. De har en märkeffekt på mellan 15-500 kVA och en energilagringskapacitet på 45-575 kWh beroende på modell, och kan leverera låg till hög effekt under lång tid.
Läs mer om ZenergiZe energilagring här.