Ät som en stenåldersman

Paleodiet – kan det vara någonting för dig?
Ät som en stenåldersman

Nya dieter är alltid på modet, oavsett om det handlar om Atkinsmetoden, LCHF, 5:2, detox och så vidare. De fördelar som framhålls från den aktuella dietens förfäktare är alltid desamma: Förbättrad hälsa, viktminskning, bättre immunförsvar och ett i största allmänhet lyckligare och kanske rentav mer framgångsrikt liv. På sistone har många dieter också gränsat till konspirationsteori: Multinationella konsumtionsjättar försöker få dig beroende av deras undermåliga och hälsovådliga varor, och detta är din chans att bryta deras destruktiva mönster! Det är onekligen en medryckande historia.
   Paleodiet dök för första gången upp som teori i mitten av 70-talet i en bok av forskaren Walter Voegtlin, vidareutvecklades under 80-talet av andra och fick till slut sitt brakgenomslag i mittfåran under tidigt 2000-tal. År 2013 blev begreppet den mest eftersökta viktminskningsmetoden på sökmotorn Google.
   Liksom många andra dieter säljs paleodieten in på premissen att det vi äter idag inte är naturligt. Vad gäller metoden för att återställa ordningen i dagens industrialiserade kosthållning går man dock längre än de flesta: Enligt paleodieten frångick människan sin naturliga diet, den för vilken matsmältningsystemet egentligen är anpassat, då den paleolitiska eran övergick i den neolitiska, det vill säga då våra förfäder slutade att leva i jägar- och samlarsamhällen och istället övergick till jordbruk. Det var alltså så eländet började: Genom att pimpla komjölk, idissla sädesslag och på sikt även börja överdosera socker förstörde vi vår hälsa. Vi människor som art var naturligt skapade att leva på de livsmedel som fanns i vår omedelbara närhet, och inget annat. Och visst låter det lite logiskt, ändå, gör det inte? Och lyckligtvis går det alldeles utmärkt att börja äta som en stenåldersman trots att du lever i raketåldern.

Hur går man då till väga?
Merparten – 55% – av kaloriintaget bör härstamma antingen från fisk och skaldjur eller magert kött. 15% från frukt, grönsaker, nötter och frön. Resterande 30% kan du göra med lite som du vill, förutsatt att du undviker alla mejeriprodukter, och begränsar intaget av sädesslag – ingen havregrynsgröt, inget bröd – till nästan noll. Absolut inga hel- eller halvfabrikat, och ingenting som innehåller ämnen med e-nummer. Svårare än så är det inte. Den näringsmässigt insatte kan redan här dra slutsatsen att paleodieten uppvisar många likheter med andra bantningsmetoder vi sett på sistone: Proteiner premieras framför kolhydrater. Andra konsekvenser av dieten stämmer överens med allmänna kostråd, som att dra ner på socker och salt.

Rent vetenskapligt, då?
Ja, där blir det svårare. Argumentet om att människan saknar genetisk anpassning till dagens kost har få belägg: Tvärtom visar forskningen att människan utvecklats till allätare, och är fullt kapabla att äta och ha hälsan med en mängd olika livsmedel som bas. Vidare har evolutionen pågått i 10 000 år sedan paleolitikum, år under vilka man kan argumentera för att anpassning till nya kostförhållanden bör ha skett – ett exempel är laktostolerans. Vidare kan man diskutera hur möjligt det ens är att efterlikna en diet vi bara kan gissa oss till att våra förfäder begränsades till. Arkeologisk forskning har visat på mjölframställning för så länge sedan som 30 000 år, vilket skulle underminera paleodietens förbud mot spannmål. Många av de växter som paleoförespråkare använder idag, såsom broccoli, blomkål och kål, existerade inte för 10 000 år sedan, utan har kultiverats sedan dess. Tillgången på mammutkött är heller inte vad den varit. I slutändan har man heller inte kunnat göra tillräckligt stora studier av paleoanhängare för att statistiskt bekräfta huruvida de är mer hälsosamma eller ej.

Om det är något vi lärt oss av dieter och debatter om dieter är det dock att inte underskatta placeboeffekten i att kompromisslöst känna att man själv har rätt och att alla andra inte bara har fel, utan också är idioter som borde bestraffas med späkning och böter. Så om du känner hur din inre stenåldersman nickar medhåll när du läser detta, varför inte pröva? Passar det inte är det bara att gå till Burger King.

Ja!
Som stenåldersman ska du äta:
➔ Kött, fisk och skaldjur.
➔ Grönsaker och rotfrukter.
➔ Frukt och bär.
➔ Ägg, fiskrom, kaviar.
➔ Nötter och frön.
➔ Honung.
➔ Kryddväxter.

Nej!
Ingen stenåldersman skulle ta med tång i:
➔ Processade livsmedel.
➔ Glutenbärande spannmål.
➔ Mejeriprodukter.
➔ Socker och artificiella sötningsmedel.

SKRIVEN AV
Niklas Natt och Dag
Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.