100 procent tätt – på en arbetsdag

Sprayisolering, expanderande isolering ELLER polyuretanisolering. Kärt barn har många namn. Kanske har du sett Youtube-klippen där isolering sprayas på trä- eller stålkonstruktioner för att sedan på ett närmast magiskt sätt expandera till ett isolerande material som fyller de mest svåråtkomliga utrymmen?

Trots att kommersiell polyuretanisolering, som vi från och med nu kommer att kalla tekniken i den här texten, har funnits i över 30 år och används tämligen frekvent i stora delar av Europa, har den ännu inte slagit igenom på bred front i Sverige.

Är det helt enkelt för dyrt att polyuretanisolera?
Behöver man verkligen inte använda luftspalt? Och hur är det med brandsäkerheten? Vi har tagit oss till en villa i Tullinge, där företaget Effektiv Isolering ska isolera en vind, för att reda ut begreppen. 

Polyuretan är en tvåkomponentsprodukt i vätskeform som blandas på plats och sprayas med högtryck i utrymmen där materialet expanderar till 30–100 gånger sin ursprungliga volym på några få sekunder och sedan stelnar till en tätslutande konstruktion som varken kräver ång- eller luftspärrsskikt. Isoleringen är varken alkalisk eller sur, och innehåller ingen näring för mögel eller skadedjur att livnära sig på. En stor fördel med polyuretanisolering är att det möjligt att möta Boverkets krav med betydligt tunnare vägg- och takkonstruktioner, vilket sparar värdefull boyta.

Läs hela reportaget här.

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.